İçeriğe geç

Butik Çikolata Nasıl Yapılır?

butik çikolata nasıl yapılır tarifi

Butik çikolata deyince aklınıza neler geliyor? Sizi bilmiyoruz ama bizim aklımızı tadıyla, görüntüsüyle, kokusuyla başımızdan alıyor.

İster kendinize ya da sevdiklerinize hediye olarak alın, ister özel gün çikolatası olarak dostlarınızı etkilemek için; butik çikolata yiyen herkesin hafızasında unutulmaz izler bırakır. Yetenekli çikolata sanatçılarının elinde bir sanat eserine dönüşen butik çikolatalar şüphesiz yediden yetmişe herkes için anı ölümsüzleştirir.

Biz bu yazımızda sizlere, gerek sağlıklı hazırlandıkları, gerekse kişiselleştirilebildikleri için günümüzde çok tercih edilen, lezzetli butik çikolataların nasıl yapıldıklarını anlatmak istedik. Bunu yaparken de, çikolata markanızla fark yaratabilmeniz için önemli önemli ip uçlarını eklemeyi unutmadık.

Butik Çikolata Yapımında Hangi Çikolatalar Kullanılır?

Butik çikolata sınırsız bir dünya. İçinde kullanacağınız malzemenin çeşidine, yapılış amacına ve elbette tasarlayan çikolata ustasının hayal gücüne göre sayısız çeşitte çikolata tasarlanabilir. Kullanılacak olan çikolatanın çeşidi, çikolatanın içinde kullanılacak olan malzemelerin kalitesi, tazeliği gibi faktörler hazırlayacağınız butik çikolatanın kalitesini, tadını ve elbette yapımını etkilemektedir.

Butik Çikolata yapılırken çoğunlukla tercih edilen çikolata çeşitleri şöyle sıralanabilir:

Bitter Çikolata

Bitter çikolata çoğunlukla yüzde 35 ve üzeri kakao oranına sahiptir. Bitter çikolatada yer alması tavsiye edilen kakao oranı ise yüzde 50 ile 70 arasında değişmektedir. Yüzde 70’den daha fazla oranda kakao kullanılması tavsiye edilmez. Söylemiş olduğumuz yüzdelerden daha fazla miktarda kakao kullanılması durumunda çikolatanın tadı acı olabilmektedir. Çikolata içerisinde hangi oranda kakao veya farklı malzeme kullanılacağı ise çikolatanın kullanıldığı alana göre değişmektedir. Bitter çikolatada kullanılacak şeker oranının kakao tadını etkilememesi gerekmektedir.

Sütlü Çikolata

En az yüzde 25 kakao hamuru ve yüzde 15 süt tozu içeren sütlü çikolatalar, içerisine süt barındırmaları nedeni ile ısıya karşı hassasiyeti olan çikolatalardır. Butik çikolata yapılırken sütlü çikolata tercih edileceği durumlarda oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir, çünkü sütlü çikolatalar kolaylıkla yanmaktadırlar ve tortu bırakabilmektedirler. Yumuşak yapıları sebebi ile özellikle süslemelerde kolay şekil aldıkları için tercih edilmektedirler.

Beyaz Çikolata

Renginden kaynaklanan insanların üzerinde bıraktığı etki ile içerisinde kakao bulunmadığı düşünülen beyaz çikolata, kakao yağı, süt tozu ve şekerden meydana gelmektedir. Beyaz çikolatanın lezzetini, içerisindeki kakao yağının kalitesi belirlemektedir. Beyaz çikolata içerisindeki kakao yağının oranı yüzde 20 ile 45 arasında değişebilmektedir.

Pralin

Minimum yüzde 25 oranında bitter çikolata, beyaz çikolata, sütlü çikolatanın karışımından meydana gelen veyahut bu çikolata çeşitlerinden birinden oluşan, topçuğu andıran, lokma boyutundaki çikolatalara pralin denilmektedir. Oldukça özel ve diğer çikolata çeşitlerine nazaran daha pahalı diyebileceğimiz çikolatalardır. (İnanılmaz lezzetliler.)

Kuvertür / Kaplama

Adından da anlaşılacağı üzere kaplama yapılırken kullanılan bu çikolata butik çikolatacılıkta kullanılmaktadır. Çoğunlukla pralin ve parça çikolataların üretiminde kullanılan bu çikolataların, diğer çikolatalardan farklı yüksek oranda kakao yağı içermesidir. Kaplama çikolata çeşitleri beyaz çikolata, sütlü çikolata ve bitter çikolatadır. Kaplama çikolatanın yoğunluğu içerisindeki kakao yağı oranı ile belirlenebilir. Butik çikolata sanatçıları kuvertürü kendi ihtiyaçlarına göre vermektedirler.

Dolgulu Çikolata

Dışı çikolatadan, içi ise akışkan dolgudan oluşur. Sert ve akışkan olmak üzere iki çeşidi vardır. Yapılacak olan çikolata çeşidine göre dolgulu çikolata seçimi değişiklik göstermektedir.

Butik Çikolata Yapımında Çikolata Dışında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Butik çikolata yapımızda kullanılan malzemeler az öncede bahsettiğimiz gibi sınırısız değişiklik göstermektedir. Türüne göre butik çikolataların içeriğinde en çok kullanılan malzemeler:

  • Kuru üzüm
  • Badem
  • Ceviz
  • Fındık
  • Antep fıstığı
  • Yer fıstığı
  • Çeşitli meyveler (Karadut, portakal, çilek, muz vb.)
  • Karamel
  • Gofret
  • Bisküvi
  • Hindistan cevizi
  • Krokan
  • Çikolata drajeleri
  • Nane dolgusu
  • Likör

Butik çikolata malzemeleri arasında hazırlama aşamasında kullanılan yağlı kağıt, ölçü kabı gibi malzemeler de bulunmaktadır. Yapılacak olan çikolata türü ve malzemeye göre butik çikolatanın yapım şekli değişebilmektedir.

Sade Butik Çikolata Nasıl Yapılır?

Favori tarifimiz ile sizlere butik çikolata yapımını anlatacağız.

Çikolata sanatçıları bilirler ki kaliteli kakao çekirdeği başarılı bir ürünün ortaya çıkmasında oldukça önemli bir noktadır. Nazik şekilde elle toplanmış kakao çekirdeklerinin fermante edilmesi ile elde edilen kakaoların değerini bilen butik çikolatacılar için fermate süresinin uzaması ve bunun kakaonun aromasına olan etkisi önemlidir.

Özenle kavrulan kakaoların makinede ezilmesi ile kakao özü adı verilen yoğun ve kremsi bir hamur ortaya çıkmaktadır. Kakao özünün 3-4 ay kadar bekletilmesinin ardından bu hamur toz haline getirilerek esmer şeker ile karıştırılmaktadır. Bu karışım merdaneden geçirilmektedir. Bu işlem sonucunda ortaya kakao yağı çıkmaktadır.

Kakao yağının ortaya çıkmasının ardından çikolata hamuru 60-80 derecelik kaplara alınarak, üretilmek istenen ürünün türüne bağlı olarak 8 saat ile 5 gün arasındaki bir sürede bekletilmektedir. Duruma bağlı olarak kakao yağı eklenebilmektedir.

Sıra konçlama adı verilen işleme geldi.

Konçlama Nedir?

Sıvı formdaki çikolatanın karıştırılması ve havalandırılması işlemine konçlama denilmektedir. Bu işlem uzunluğuna bağlı olarak çikolatanın akışkanlığı ve ağızda erime durumu değişmektedir.

Bütün bu işlemler sonucunda istediğiniz çikolatayı elde edebilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu işlemler sonucunda yumuşatılan bu çikolatalar istenilen şekil verildikten sonra sizlerin sevgiyle tüketebileceğiniz duruma gelmektedir.

Sade olarak butik çikolatanın nasıl yapıldığını sizlere anlattık yazımızın devamında farklı malzemeler içeren butik çikolata yapımını anlatacağız.

Malzemeli Butik Çikolata Nasıl Yapılır?

Çikolataya ek olarak farklı malzemeler içeren bir butik çikolata tarifi vermek istedik. Bu tarifimiz için gereken malzemeler:

  • 100 gram sütlü çikolata
  • 10 adet fındık
  • 10 adet badem
  • 2 ceviz
  • 20 adet küçük kuru üzüm
  • Yağlı kağıt

Geniş ve ısıya dayanıklı bir kabın içerisine kabın yarısı kadar suyu koyun. Kabınızın içerisine ısıya dayanıklı ufak bir kap yerleştirin. Kabın dibinin suya değmemesine özen gösterin.

Ocağınızı yakın ve orta ateşte su kaynayana kadar bekleyin. Ufak kaba çikolatanızı ekleyin. Böylece suyun kaynaması ile birlikte kabınızın içerisindeki çikolata da eriyecektir. Bu işleme benmari usulü eritme denilmektedir.

Kuru üzümlerinizi küçük parçalar halinde kesin. Badem, fındık ve cevizleri mercimek boyutunda olacak şekilde parçalara ayırın.

Tepsinize yağlı kağıt serin.

Benmari usulü erittiğiniz çikolatanızı badem, kuru üzüm, ceviz ve fındıkla karıştırın.

Elde ettiğiniz bu karışımı istediğiniz büyüklükte parçalara ayırarak yağlı kağıdınız üzerine serin. Bu noktada çikolata parçalarını birbirlerine yapışmayacak şekilde koyduğunuza emin olun.

Bütün malzemeyi tepsi üzerine koyduktan sonra, karışımı bir saat dondurucuda bekletin.

Çikolatanızı yiyeceğiniz zamana kadar dolabınızın alt kısmında ağzı kapalı olacak şekilde bekletebilirsiniz.

Çikolatalarınızı dondurucudan çıkar çıkmaz servis etmeye çalışmanız, çikolatanın sertliğinden dolayı zor olacağı için, hemen servis etmeyiniz.

Türkiye’nin En İyi Butik Çikolata Markaları Bir Arada

Butik Çikolatam olarak, alanında uzman, işini sevgiyle yapan, Türkiye’nin en iyi butik çikolata sanatçıları ve butik çikolata markaları ile çalışarak; sizlere tadına doyamayacağınız, kaliteli, hızlı, kişiselleştirilebilen çikolata hizmetini ve lezzetini sunuyoruz.

Sevdiklerinizle özel günlerinizde tüketeceğiniz, kurumsal imajınızı yansıtacağınız, müşterilerinize ikram edeceğiniz klas çikolataları websitemizde bir arada bulabilir, anında kredi kartınızla veya EFT ile ödeyerek satın alabilirsiniz. Siparişlerinizden kargo ücreti alınmadığını belrtmek isteriz.

Ne duruyorsunuz, haydi butik çikolata siparişinizi verin.